Når man arbejder med data, påtager man sig et ansvar – særligt, når det handler om børns data. Derfor, mener vi, at man som dataansvarlig eller -behandler bør have gjort sig grundlæggende tanker om hvilken data man er interesseret i og hvorfor.
Hos WOOF har vi først og fremmest en helt klar holdning til at man skal behandle data ikke blot på en sikker og compliant måde ift. gældende lovgivning – men på en måde der føles tryg og sikker for de forskellige brugere.
Det kræver mere end at være compliant!
Ud over vores holdning til sikkerhed, er vores dataetik bygget op omkring en gentænkning af dataens formål og genstand i skoleverdenen. Dataens genstand skal væk fra den enkelte elev og dataens formål skal være mere ambitiøs end at kunne pege på problemer.
I WOOF arbejder vi med elevers trivsel i grundskolen. Genstanden for vores datapunkter er de årsager, der systematisk skaber mistrivsel i klasserne derude. Og, vores formål med at gøre dette er at give WOOF-klasserne og -skolerne et værktøj og klare styrepunkter, så de systematisk kan udvikle mere trivsel i klasserne.
Vi er hverken interesserede i at vurdere eller skabe historik omkring den enkelte elev, fordi vi mener disse vurderinger er med til at skabe mere mistrivsel end det modsatte.
Vores data skal hjælpe elever og lærere, frem for at vurdere dem.
Alt for meget tid og energi i folkeskolen går med at skabe data, som vurderer. Skoler og elever vurderes i de nationale trivselsmålinger, de nationale tests, læseprøver osv osv. Det er en måde at se hvem der gør det godt og hvor problemerne er. Et meget større problem er, at man alt for tit efterlader et tomrum, når det kommer til at skulle løse problemerne.
Det har vi vendt på hovedet. Hos WOOF, måler vi kvaliteten af vores data ud fra hvilken udvikling den skaber. Vi anvender data som et redskab til udvikling og motivation, fremfor monitorering og vurdering.
Vi går op i at data motiverer både lærere og elever til at arbejde med trivsel og at data fungerer som et aktivt redskab til at udvikle på elevernes trivsel.
Vores data er dynamisk, levende og elevdrevet, frem for de statiske indblik vi kender.
Når man arbejder med WOOF har eleverne i ens klasse en app (WOOF-appen), hvor en hund dagligt tjekker ind med eleven. Ud fra elevernes inputs giver WOOF et samlet indblik i klasserne, og trivselsindsatserne bliver derefter sat op omkring elevernes egne inputs.
I vores indsatser hjælper klassen hinanden med at ændre vanemønstrene omkring de faktorer, de selv mener påvirker dem mest som klasse.
Data og trivselsindsatser udvikles sideløbende i vekselvirkning. Dataindblikkene er altså et dynamisk værktøj til at kalibrere og kvalificere trivselsindsatserne i klassen – virker det vi gør lige nu? Skal vi ændre på indsatsen? Osv.
På den måde sikrer vi, at de trivselsindsatser vi sætter igang faktisk virker og gør en forskel for eleverne. Vi sikrer os også at eleverne føler sig inddraget og at de udvikler en tro på egen indsats ift. at få det bedre i deres skoleliv.
Datasikkerhed
Når vi taler om datasikkerhed omfatter det både at data opbevares sikkert og lovligt, men også at alle involverede føler sig trygge ved at bruge det.
Først og fremmest sikrer vi i WOOF at al data opbevares og behandles i overensstemmelse databeskyttelsesforordningen og dermed lovgivningen om GDPR. Vi indgår databehandleraftale med alle kommuner, hvor vi arbejder og sikrer os sammen med kommunerne at data behandles lovligt og forsvarligt.
Når vi snakker med elever om WOOF, er en af de første ting de spørger om: “Er det anonymt?”. Elever er (heldigvis) opmærksomme på, hvem de deler informationer med og det har stor betydning for at de føler sig trygge og tør være ærlige.
Vi ønsker at gøre eleverne så anonyme og trygge som muligt. Når man arbejder med WOOF er det kun eleven selv, som kan se hvad eleven har indtastet i WOOF-appen. Klassekammerater og læreren får ikke indsigt i elevens indtastninger.
Klassen får derimod et samlet indblik i hele klassens trivsel, som man kan arbejde med i klassen. På den måde er den enkelte elev anonym overfor resten af klassen og overfor læreren.
Det gør vi fordi det i forhold til arbejdet med WOOF ikke er nødvendigt med et indblik på individplan og fordi vi ved, at eleverne svarer mere ærligt, når de ikke skal vurderes på deres svar.